Sokeri Pois – Terveys parempi?

Iltanomat on kertonut mielenkiintoisesta tutkimuksesta jonka tulos tuli julki viime vuoden loppupuolella. Siinä tarkkailtiin 43 ylipainosta lasta, jotka kärsivät myös metabolisesta oireyhtymästä.

Tämä oireyhtymä nostaa erityisesti riskiä saada sydän- tai verisuonisairauksia, ja on tämän takia erityisen suuri riski samalla myös elinajan suhteen. Metabolinen oireyhtymä näkyy usein keskivartalolihavuutena, kohonneena verenpaineena ja diabeteksena.

sokeri

Tutkimuksen ajan lapsille syötettiin ruokavaliota, jossa sokerit oli korvattu toisenlaisilla, hitaammilla hiilihydraateilla. Tulosta voi pitää yllättävänä,  sillä jo 10 päivän kuurin jälkeen lasten terveys ja veriarvot olivat parantuneet selvästi.

Näyttäisi siis selvästi siltä, että terveyttään voisi parantaa selvästi pelkästään sokereita välttelemällä. Kuitenkin sokerin suhteen ei ole Suomessa annettu mitään suosituksia, ja moniin niin kutsuttuihin terveystuotteisiinkin sitä on lisätty ajoittain jopa runsaasti.

THL:n professori Erkki Vartiainen ei kuitenkaan ollut vielä valmis arvioimaan havainnon vaikutusta Suomessa. Hän haluaa nähdä enemmän näyttöjä, ennen kuin on valmis arvioimaan sokerin roolia mm. kasvaneeseen ylipainoon tarkemmin.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee nykyisin, että alle 10 % energiansaannista pitäisi tulla sokerista. Lisähyötyjä näyttäisi myös syntyvän kun määrää laskettaisiin lähemmäs 5 prosenttia. Suomalaislapset ja nuoret saavat uusimpien arvioiden mukaan noin 14 % energiastaan sokerista, joka siis ylittää suositukset kirkkaasti.

Olisiko siis Suomessakin aika alkaa varoittaa sokerin vaaroista, ennen kuin se alkaa olla liian myöhäistä. Rasvan vaaroista on valistettu jo vuosikymmeniä, samalla kun tilanne on vain pahentunut. Ehkäpä syntipukki onkin kokoajan ollut sokeri?

Odotan kyllä innolla, mitä uusimmat tutkimustulokset meille kertovat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *