Syömishäiriöt Voivat Iskeä Kaikille Sukupuoleen Katsomatta

Syömishäiriöt ovat tavallisia ja vakavia psykosomaattisia tiloja, jotka ilmenevät mm. häiriöinä suhteessa ruokaan, painoon, kehokuvaan ja käsitykseen itsestä tavalla, joka merkittävästi uhkaa terveyttä ja/tai psykososiaalista toimintakykyä (Läkemedelsboken 2003/2004).

Syömishäiriöt eivät ole sidottuja ikään eivätkä sukupuoleen, vaikka valtaosa sairastuneista onkin tyttöjä ja naisia. On arvioitu, että viidesosa naisista sairastaa jonkinasteista syömishäiriötä. Myös poikien ja miesten syömishäiriöt lisääntyvät jatkuvasti, samoin lasten ja vanhusten. Tutkittua tietoa aikuisten syömishäiriöiden esiintyvyydestä Suomessa ei ole.

iso kuva
Kuvan ottanut Daniela Brown

Syömishäiriöitä on ollut jo useiden vuosisatojen ajan. Erityisen voimakkaasti syömishäiriöt alkoivat lisääntyä 60-luvulla, jolloin länsimaissa alkoi levitä sairaalloisen laiha kauneusihanne. Nykyään noin 2 % väestöstä kärsii vakavista syömishäiriöistä. Suurimmassa riskiryhmässä ovat 12-18 -vuotiaat tunnolliset ja kiltit tytöt. Tunnetuimmat syömishäiriöt ovat laihuushäiriö eli anorexia nervosa sekä ahmimishäiriö eli bulimia nervosa. Anoreksiaan sairastuvat useimmiten puberteetti-ikäiset tai puberteetin kynnyksellä olevat tytöt, bulimiaan taas hieman vanhemmat, itsenäistymässä olevat nuoret aikuiset.

Poikien syömishäiriöt

Anoreksiaan ja bulimiaan sairastuvista noin 10% on poikia. Heidän oireensa ovat täysin samanlaisia kuin tytöillä. Usein pojilla sairauteen liittyy myös muita psyykkisiä ongelmia, jotka osaltaan vaikeuttavat syömishäiriöistä paranemista. Lisäksi pojilla usein sairastuminen liittyy urheiluun esim. siten, että fyysisen vamman estettyä henkilön harjoittelun, hän alkaa lihomisen pelossa vähentää syömistään, mistä seuraa syömishäiriön puhkeaminen. Anoreksiaa tavallisempaa miehillä on kehodysmorfian (BDD) muoto, ns. lihasdysmorfia, jossa henkilö pyrkii kasvattamaan lihaksensa suhteettoman suuriksi käyttäen tähän kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa. Hänelle saattaa esimerkiksi tulla voimakkaita ahdistusoireita jos ei pääse kuntosalille harjoittelemaan suunnittelemassaan aikataulussa. Lisäksi tähän tavallisesti liittyy tiukat ruokavaliovaatimukset, jotka tukevat kehon rakentamista. Hiljattain uudeksi syömishäiriöksi määritelty ortoreksia, eli terveellisen ruoan pakkomielle, esiintyy anoreksiaa ja bulimiaa useammin myös miehillä.

Yleisimpiä syömishäiriöitä ovat

Anorexia nervosa (laihuushäiriö)

Anoreksian ulkoisina oireina ovat syömisen vähentäminen niin, että henkilö laihtuu vakavasti alipainoiseksi. Hän pelkää kuollakseen lihomista, vaikka saattaa olla luurankomaisen laiha ja joko näkee itsensä lihavana tai tuntee itsensä lihavaksi. Kuukautiset jäävät pois jo usein rajun laihtumisen alkuvaiheessa.

Anoreksia aiheuttaa keholle vaarallisia ongelmia. Kuukautisten poisjäämisen aiheuttava muutos hormonitoiminnassa aiheuttaa myös luukatoa eli osteoporoosia. Jo muutaman kuukauden sairastamisen jälkeen luusto haurastuu merkittävästi. Pitkän sairauden kuluessa myös aivoaine vähenee heikentäen ajattelukykyä. Lisäksi nälkiintynyt keho kasvattaa iholle valkoisen lanugo-karvan, mikä on vaaraton, mutta kiusallinen oire. Jos sairastunut syö runsaasti porkkanaa, tulee iholle keltainen karoteenipigmentti. Nälkiintyminen aiheuttaa lisäksi runsaasti psyykkisiä oireita, joista tavallisimmat ovat masennus, kiukkuisuus, ahdistus, unettomuus, jaksamattomuus sekä kyvyttömyys kiinnostua aikaisemmin iloa tuottaneista asioista.

Bulimia nervosa (ahmimishäiriö)

Bulimian oireina ovat toistuvat ahmimiskohtaukset, joiden aikana henkilö syö lyhyessä ajassa suuremman määrän ruokaa kuin terve ihminen edes ylensyödessään. Bulimiaan sairastunut kompensoi ylisyömisen lihottavan vaikutuksen esim. oksentamalla syömänsä ruoan pois, käyttämällä ulostus- tai nesteenpoistolääkkeitä sekä liikkumalla pakonomaisesti. Hän kokee kehonsa vastenmielisenä ja tavallisesti pyrkii oireillaan laihduttamaan tai estämään lihomista. Hänen itsetuntonsa on sitoutunut kehon painoon ja muotoon.

Bulimia aiheuttaa niinikään fyysisiä oireita. Vaarallisin oire ovat rytmihäiriöt, jotka seuraavat oksentamisen aiheuttamasta suolojen epätasapainosta. Oksennettaessa suuhun nouseva happo syövyttää hampaat, joten pitkään oireilleella etuhampaat ovat syöpyneet koveriksi ja takahampaissa paikat saattavat olla pois syöpynyttä hammasluuta korkeammalla. Osalla bulimiaan sairastuneista kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi tai jäävät kokonaan pois. Myös bulimiaan liittyy kehon fyysisen tilan aiheuttamia psyykkisiä oireita. Tällaisia ovat esimerkiksi väsymys, masennus  ja haluttomuus.

BED (Binge Eating Disorder)

BED on tavallisin epätyypillinen syömishäiriö. Epätyypillisten syömishäiriöiden taudinkuva muistuttaa anoreksiaa tai bulimiaa, mutta jokin keskeinen oire puuttuu. Ahmimishäiriössä on kyse syömishäiriöstä, jossa henkilö ahmii ruokaa suuria määriä hyvin nopeasti. Nämä ahmimiskohtaukset ovat toistuvia ja hallitsemattomia ja ne yritetään salata ja niitä hävetään. Useimmiten tämä ahmiminen aiheuttaa syyllisyyden tunteita, masentuneisuutta ja ahdistusta. Ahmija ei oksenna syömäänsä ruokaa.

syömishäiriö

Joskus ahmimista yritetään hallita jättämällä syönti väliin aamulla tai aamupäivästä, tai jättämällä muuten ruokailuja väliin. Tämä vain johtaa ahmimiskohtaukseen myöhemmin illasta. Ahmimishäiriö alkaa usein jo hyvin nuorena ja se on yleisempää naisilla. BED voi johtaa vaikeaan lihavuuteen ja suuriin painonvaihteluihin.

Laihdutusyritykset saattavat usein laukaista ahmimisen. Siksi onkin ensisijaisen tärkeää lopettaa ne. Hoidossa pyritään saavuttamaan säännölliset ruokailutavat ja ote elämästä. Kun nämä asiat ovat hallinnassa niin voidaan aloittaa muut painonhallintaan liittyvät toimenpiteet kuten mahdollinen

Ortorexia nervosa (terveellisen ruuan pakkomielle)

Ortoreksia lähtee yleensä liikkeelle halusta tulla terveemmäksi ravinnon avulla, mutta muuttuu pakkomielteeksi vähitellen. Ruoan ajatteleminen alkaa viedä päivästä yhä enemmän aikaa ja alkaa saada jopa uskonnollisia rituaaleja muistuttavia piirteitä. Ennen pitkää ortoreksia saavuttaa pisteen, jossa henkilö käyttää kaiken aikansa aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankintaan, ruoan valmistukseen ja syömiseen. Ortoreksiaa sairastavat saattavat käyttää paljon aikaa käännyttäessään ystäviään ja sukulaisiaan käyttämään tätä samaa ajatelmaa. Ortoreksia johtaa usein anoreksiaan tai bulimiaan.

Yhteisiä oireita kaikille syömishäiriöille ovat eristäytyminen, itseinhon tunteet, ahdistuneisuus ja masennus. Syömistä hallitsevat erilaiset rituaalit ja säännöt joista poikkeamista sairastunut rankaisee itseään. Ajatukset pyörivät ruuan ympärillä ja keskittyminen muuhun voi olla vaikeaa. Syömishäiriö alkaa vähitellen hallita sairastunutta yhä suuremmassa määrin. Syömishäiriöt esiintyvät harvoin esim. puhtaana anoreksiana vaan ovat monesti sekoitus kaikkia edellä mainittuja tyyppejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *