Raudan Puute On Vähälle Huomiolle Jäänyt Epidemia

Väitteeni on, että raudan puute vaivaa Suomessa todella montaa naista, ilman että he ovat edes tietoisia siitä. Tämän takia pidänkin sitä tällä hetkellä yhtenä maamme suurimpina, ”salaisina” terveysuhkina.

Väite on kova, ja tarvitsee perusteluja. Uskon kuitenkin, että tämän kirjoituksen luettuasi et voi olla eri mieltä kanssani tämän metallin puutoksen yleisyydestä.

Naiset vaarassa

Raudan puute on todella harvinaista miesten keskuudessa, jonka takia tämä kirjoitus keskittyykin käsittelemään asiaa naisten kannalta. Voin kuitenkin sanoa, että puutos on mahdollinen myös miehillä, mutta silloin yleensä on kyseessä vakavemmat ongelmat kuten sisäiset verenvuodot tai vakavat ruoansulatusongelmat, joista ollaan onneksi usein tietoisia niiden selvän esiintymisen seurauksena.

Naisilla voi kuitenkin olla raudan puutetta ilman mitään akuuttia ongelmaa, ja näin ollen diagnosointi voi olla todella haastavaa.

Kuukautiset ovat naisilla suurin riskitekijä, koska veren mukana kehosta poistuu paljon punasoluja ja rautaa. Koska raudan tärkein tehtävä on punasolujen luominen, tarkoittaa näiden solujen joka kuukautinen poistuminen sitä, että raudan tarvekin on suurempi kuin miehillä tai menopausin jo läpikäyneillä naisilla.

rautakuva1
Lihapullat ovat erinomainen raudan lähde

Toinen riskitekijä joka yleisemmin esiintyy naisilla on kasvisruokavalion syöminen, jolloin raudan parhaat ruokalähteet jäävät kokonaan pois. Koska rautaa saa parhaiten äyriäisistä ja punaisesta lihasta, saavat kasvissyöjät usein paljon vähemmän rautaa normaalin ruoan yhteydessä.

Jos he eivät ole tarkkana, ja hanki rautaa jotakin muuta tietä, on puutoksen riski todella korkea. Onneksi osa vegaaneista ja muista kasvissyöjistä tiedostaa nykyään jo tämän riskin, mutta todellakaan kaikki eivät ole siitä tietoisia.

Yleiset oireet

Vaarallisin raudan puutoksen oire on anemia, mutta sillä on lukuisia muitakin oireita, joita voi usein olla todella vaikea yhdistää juuri raudan puutokseen. Tämän takia suurin osa raudan puutos -tapauksista havaitaankin usein vahingossa rutiiniverikokeiden avulla, ilman että sitä ollaan edes oltu osattu etsiä.

Yleisiä oireita ovat kuitenkin seuraavat, ja jos osaat niitä etsiä, saatat havaita jo syntyneen tai alkavan puutoksen ja hakea siihen apua.

  1. Väsymys / uneliaisuus
  2. Hengästyminen tavallista helpommin
  3. Keskittymisvaikeudet
  4. Hiusten lähtö
  5. Turvonneet lihakset
  6. Kalpea iho

Nämä ovat ehkä kaikkein tavallisimmat ensioireet. Jos haluat lukea mahdollisista raudan puutteen oireista enemmän, löydät tämän linkin takaa tarkemmin tietoa raudan puutteen oireista.

Diagnosointi on onneksi helppoa

Onneksi, toisin kuin esim magnesiumin kanssa, raudan puutos on todella helppo vahvistaa helpolla verikokeella. Aivan perusverikoe, ilman mitään erikoistutkimuksia havaitsee mahdollisen raudan puutoksen todella helposti ja vaivatta.

Kuitenkin melko harva, varsinkin terve nuori ottaa usein verikokeen, jolloin tämä puutos voi jäädä havainnoimatta jopa vuosien ajaksi, jolloin puutoksen jatkuessa myöskin sen oireet pahenevat ajan kuluessa.

Nopea diagnoosi olisi hoidon kannalta todella hyväksi, mutta monesti voi olla vaikea hakea apua juuri raudan puuteen hoitamiseksi, ellei osaava lääkäri osaa yhdistää kerrottuja oireita tähän vaivaan.

Kuitenkin oireet kuten väsyneisyys ja kalpea iho voivat johtua monestakin muusta syystä, joskin melko moni tuore lääkäri onneksi osaa tilata verikokeen ja tarkistaa raudan määrän veressä, erityisesti jos potilas kuuluu riskiryhmiin.

Miten suojautua puutokselta

Raudan puutos vaivaa onneksi melko harvoja, jotka huolehtivat monipuolisesta ja riittävästä rautaa sisältävien ruokien syömisestä.

Valitettavasti tämä joukko ihmisiä on yhä harvalukuisempi, ja moni suomalainen syö lounaaksi tai päivälliseksi hyvin ravinneköyhää einestä ja ruokaa.

Viitteitä onkin, että raudan ja monien muiden ravinteiden puutokset ovat yleisempiä kuin ne ovat olleet vuosikymmeniin, kiitos yksipuolisen ja ei-ravinteikkaan ruokavalion.

Ravintolisillä on mahdollista paikata raudan heikkoa saantia, ja se onkin paras keino erityisesti heillä, jotka eivät syö lihatuotteita laisinkaan.

rautakuva2
Monissa monivitamiineissa on jonkin verran rautaakin mukana

Näiden lisien kanssa kannattaa kuitenkin aina olla tarkkana, ja seurata niiden ohjeita. Lääkäriä kannattaa myös konsultoida, ennen kuin alkaa näitä syödä, sillä liiallinen raudan saantikin on taas omalla tavallaan terveydelle haitallista.

Jos kuitenkin kärsit jostakin listatuista oireista, olisi hyvä käydä verikokeessa ja varmistaa, että oire ei johdu raudan puutteesta. Jos näin kuitenkin on, on asia lääkärin ohjeiden avulla onneksi helppo korjata, ja oireet häviävät nopeasti oikean hoidon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *