Vinkkejä Tupakoinnin Lopettamiseen

Edellinen kirjoituksemme tupakoinnin lopettamisen eduista sai muutaman lukijan pyytämään meitä antamaan heille vinkkejä siinä onnistumisessa.

Sen sijaan, että antaisimme vinkkejä vain heille, ajattelimme julkaista vinkit suoraan sivuillamme kaikkien käytettäväksi.

Alussa on motivaatio

Tupakoinnin lopettamisen onnistuminen vaatii ennen kaikkea hyvää motivaatiota. Tässä saat apua esimerkiksi Tupakanvieroitusinfosta, puh. 010 30 30 110 (pvm, ma–pe klo 8–20) sekä Stumpin maksuttomasta palvelupuhelimesta 0800 –148 484 (ma–pe klo 13–18).

Pidä tupakointipäiväkirjaa muutama päivä ennen lopettamista

Tupakoinnin lopettamiseen valmistautumisessa kannattaa opetella tuntemaan oma tupakointitapansa. Hyvä apukeino voi olla tupakointipäiväkirjan pitäminen muutaman päivän ajan. Tupakointipäiväkirjaan merkitään poltettujen savukkeiden määrän ja tupakointitaajuus. On hyvä kirjata myös tupakointipaikka ja tupakointitilanne ja arvioida, missä tilanteessa tai tunnetilassa tupakka tuottaa suurimman nautinnon.

Tupakointipäiväkirjasta on hyötyä myös, jos haet lääkäriltä lääkehoitoa tupakoinnin lopettamiseen.
Tulosta tupakointipäiväkirja (pdf) »

Valitse lopettamispäivä etukäteen

Kun merkitset etukäteen lopettamispäivän kalenteriisi, päätöksestä on vaikea perääntyä. Älä kuitenkaan valitse päivää, johon saattaa sisältyä muuta stressiä, kuten rankkaa työrupeamaa tai tenttikautta, jotta voit keskittää voimasi tupakoinnin lopettamiseen.

Kerro päätöksestäsi muille

Kun olet päättänyt lopettaa, kerro siitä perheellesi, ystävillesi ja työtovereillesi. Voit myös pyytää ystäväsi, työtoverisi tai vaikka terveydenhuoltohenkilön tukihenkilöksesi. Päätöksessäsi pysyminen on helpompaa, jos saat tupakoivan ystäväsi lopettamaan yhdessä kanssasi.

Varaudu vieroitusoireisiin

Tupakoinnin lopettamisen avuksi ja vieroitusoireiden lievittämiseen on hoitomuotoja, kuten nikotiinikorvaushoito ja nikotiiniton lääkehoito. Niihin kannattaa tutustua etukäteen.
Hoitomuodot »

Vältä riskitilanteita

Vältä aluksi paikkoja ja tilanteita, joissa tupakoidaan ja tarjoillaan alkoholia. Tyypillisiä riskitilanteita ovat ravintolaillat, juhlat ja lomamatkat. Sinun ei koskaan kannata kokeilla, pystytkö polttamaan vain yhden.

Käy paikoissa, joissa tupakointi ei ole sallittua, kuten teattereissa, elokuvissa, näyttelyissä tai kirjastossa.

Kahvinjuonti voi pahentaa vieroitusoireita. (lähde: Käypä hoito suositus)

Palkitse itseäsi aluksi jokaisesta tupakoimattomasta päivästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *