Varoitus: Piilolinssien huolimaton käyttö voi johtaa silmävaivoihin

Piilolinssien suosio on ollut kasvussa jo monen vuoden ajan, ja ne ovatkin mukava ja hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka eivät oikein tahdo pitää silmälaseja. Kuitenkin niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä väärin laitettuna ne voivat helposti aiheutta roskan ja bakteerien kulkeutumisen silmiin, joka voi johtaa silmätulehdukseen.

piilarit

Tärkeää olisikin aina huolehtia, että piilarit on laitettu oikein. Seuraavassa muutama tärkeä asia, jota ainakin kannattaa ottaa huomioon (Lähde: https://www.piilolinssitnetista24.fi/ )

Ja mikäli silmälasien hankinta ehkä kuitenkin kiinnostaa, ajattelimme jakaa ystäviemme tekemän laadukkaan oppaan silmälasien hankintaan.

1) Pese aina kätesi ennen piilolinssien käsittelyä

Helpoin tapa kuljettuaa roskaa ja muita ei-toivottuja aineita silmiin piilarien kautta on kosketella ja hipelöidä niitä likaisin sormin. Sormista kulkeutuu kaikkein helpoiten päivänaikana kertyneet liat ja bakteerit suoraan linssiin, josta ne sitten menevät sen perässä silmiin.

Tämän takia kannattaakin aina ennen piilolinsseihin koskemista pestä kätensä huolellisesti, vaikka ne olisikin pesty hyvin vaikka vasta puoli tuntia sitten. Paras aines tähän on neutraali ja hajusteeton saippua, sillä saippuat ja pesuaineet joissa on voimakkaita kemikaaleja, voivat ärsyttää silmää myöskin, joskaan ei yleensä vaarallisesti.

2) Tarkista että linssi menee oikeinpäin

Linssi on mahdollista saada silmään, vaikka se olisikin väärinpäin. Tällöin se jättää kuitenkin aukon silmän ja linssin väliin, josta roskat ja liat helposti putkahtavat silmään, mutta eivät aina pääse pois.

Varmistamalla että piilarit ovat oikeinpäin, estät tämän kulkuaukon synnyn, ja suojaat silmääsi keräämästä kaikkea roskaa ja tavaraa mitä sinne ei haluta menevän.

3) Pidä piilolinssit suojaisassa paikassa

Hyvin pestyt kädet eivät paljoa auta, jos linssit ovat jo valmiiksi likaiset ja täynnä bakteereita. Tämän takia olisikin hyvä säilyttää piilolinssejä niiden säilytykseen tehdyssä astiassa, joka estää bakteerien tehokkaan kertymisen linssin pinnoille.

Kuitenkin mikään astia ei ole lävitsepääsemätön, jonka takia piilareihin kannattaa laittaa aina jonkin verran piilolinssien puhdistukseen tehtyä liuosta, jolla saadaan se pestyä ennen silmiin laittoa.

Kaikenkaikkiaan nämä kolme vaihetta vievät yhteensä ehkä noin minuutin tai kaksi, mutta suojaavat silmiäsi suurelta osalta niitä vaurioittavilta ja ärsyttäviltä silmätulehduksilta.

Ottamalla ne osaksi piilolinssien laittorutiiniasi, tulevat ne automaattikseksi hyvinkin nopeasti, ja tästä silmäsi kiittävät.

Tarkoituksemme ei ole pelotella piilolinssien käyttäjiä, vaan kertoa heille niiden oikeasta käytöstä. Koemme että piilarit ovat oikein käytettynä mainio silmälasien korvike. Kuitenkin väärinkäytettynä niissä on tämä kohonnut silmätulehdusten riski, jonka takia niitä kannattaa opetella alusta asti käsittelemään oikein.

Silmätulehdukset vaihtelevat voimakkuudeltaan ja vaarallisuudeltaan, ja suurin osa niistä onneksi aiheuttaa vaan silmän ärtymystä ja tulehtuneisuutta. Pahimmillaan ne voivat kuitenkin vaurioittaa silmää ja näkökykyä huomattavastikkin, erityisesti jos silmiin pääsee jotakin voimakkaampaa bakteeria esimerkiksi lomalla ulkomailla ollessa.

Ole siis tarkkana, ja huolehdi silmiesi terveydestä piilareita laittaessasi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *