Pikavippi – Suomalaisten velkaannuttaja

Yle uutisoi muutama päivä sitten, että jopa kymmenes suomalaisista oli tällä hetkellä ulosotossa, eikä määrä ole lähtenyt laskuun vaikka taloudessa oli jo merkkejä parempaa suuntaan menemisestä.

Suurin syy ulosottoon päätymisellä ovat huonot tulot ja työttömyys, sekä erilaiset terveysongelmat. Yleensä ongelmat alkavatkin, kun elämässä tapahtuu jotain äkillistä, jota ei ole ennakoitu. Näitä voivat olla avioerot, irtisanominen ja monet muut nopeat muutokset.

Tarkkaa tilastoa siitä, mihin suomalaiset velkaantuvat emme ole löytäneet, mutta vahvasti uskomme sille olevan 2 pääsyytä, pikavipit sekä osamaksusopimukset.

Pikavippejä 18 vuotiaille

Pikavippejä on Suomessa tarjottu jo vuosien ajan, mutta nykyään se vaikuttaa olevan entistä enemmän esillä myös nuorien keskuudessa. Pelkäämmekin hieman, miten mahtaa tulevan sukupolven käydä, jos pikavippejä mainostetaan niin avoimesti juuri heille.

Monet nettisivut tarjoavat helppoa tietoa ja auttavat 18 vuotiaita saamaan pikavippejä. Eikä kyseinen sivusto ole mitenkään ainutlaatuinen. Samaan aikaan monien urheilukisojen mainostajiksi tulee enemmän ja enemmän erilaisia lainatuotteita, samaten kuin radiossa ja televisiossa.

pikavippi
Pikavippi ei ole mikään lahja, vaan kallis laina

Joka puolelta pommitetaankin nuoria pikavippien mainoksilla. Emme tiedä saako tämä heidät ottamaan helpommin ja huolettomammin pikavippejä, mutta se voi ainakin tehdä niistä hyväksyttävämpiä ja luoda tunteen, että ne ovat osa elämää ja urheilua ja hauskanpitoa.

Vaikka nuoret muodostavat pienen osa velkaongelmaisista, voi tämä nuorena saatu vaikutus kostautua pahasti myös myöhempinä vuosina. Tämän takia pohdimmekin, mikä sen vaikutus mahtaa olla tulevina vuosina.

Nuorten lisäksi pikalainoja tarjotaan paljon myös aikuisille, ja suomalaiset ottavatkin niitä selvästi enemmän kuin muut pohjoismaalaiset. Uskomme että tämä selittää paljolti suurta velkaongelmaamme, mutta toinen merkittäväksi kasvanut syy on myös seuraava.

Osamaksulla kaikki kotiin ilman rahaa

Nykyään tuntuu hieman, että heti kun ollaan ostamassa vähänkään isompaa tuotetta jostakin ketjusta, tarjotaan siihen heti osamaksusopimusta vaihtoehtona.

”Osta nyt, maksa myöhemmin” on niin kliseinen lausahdus, mutta sitä kuulee yhä enemmän ja yhä useammasta paikasta vuosi toisensa jälkeen.

luotolla maksaminen

Osamaksusopimuksen avulla on helppo tehdä harkitsemattomia ostoksia, ja varsinkin sellaisia joiden kanssa voi sitten ajautua ongelmiin hyvinkin nopeasti. Ne solmitaan monesti ajatuksella, että tulevaisuus jatkuu kuten nykyhetki, jolloin muutosten sattuessa ollaan pahassa pulassa. Jos tulot vaikka heikkenevät, voivat osamaksuvelat tulla liian suuriksi, ja edessä olla ulosotto.

Joissakin tapauksissa niin lainat kuin osamaksut ovat hyödyllisä ja positiivisia palveluja. Ne vaativat kuitenkin ymmärrystä ja vastuullisuutta, jota voi joskus vaikea olla tarpeeksi, jos tilanne on vaikea ja heikko.

Sen takia suosisimmekin enemmän vastuullisuutta lainaajilta ja myyjiltä, jotta he varmistaisivat paremmin henkilöiden maksukyvyn ja taloudellisen tilanteen.

Se mitä edellinen finanssikriisi meille opetti oli se, että vastuuton lainaaminen johtaa ongelmiin ennemmin tai myöhemmin. Ja nytten olisi aika aloittaa lainojen vastuullistaminen, ennen kuin on liian myöhäistä asiaa enään korjata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *